Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek

Igen különleges választás lehet ma estére (annak, akinek) Terrence Malick Az élet fája (Filmbox Prémium, 21.00) című, igen nagy lélegzetű darabja. A film sztoriját el lehetne mondani két tőmondatban, azonban ezt mégsem tenném, hiszen a film annál jóval többről szól. A nézőtől odafigyelést, együttgondolkodást és erős asszociációs készséget igénylő, sokrétű alkotás, szóval nagyon nem az a “dőljünk hátra és zsibbadjunk” típusú litty-lötty mozi. (A képen balra Brad Pitt) Annak idején engem kifejezetten lenyűgözött… (Bővebben)

Sidney Pollack filmje, A tolmács (SuperTV2, 21.00) ugyan nem több egy mainstream thrillernél, Hollywood fősodrából, a még botox-mentes Nicole Kidmannel és Sean Pennel, de azért még bőven nézhető darab. (Bővebben)

Terry Gilliam, akit életműve alapján nyugodtan nevezhetünk akár disztópia-gyártó nagyiparosnak is. Azonban legújabb, A zéró elmélet (Film Mánia, 21.00) című filmjében -főszerepben Christoph Waltz – sajnos, nem képes túljutni az eljövendő rettenetes jövő, tulajdonképpen már ma is, bárki számára megtapasztalható, fenyegető, ám előzőleg már sokszor emlegetett ígéretén. (Bővebben)

Az Angyalok városa (Filmcafe, 21.00) viszont az a film, aminek soha, semmilyen körülmények között nem lett volna szabad elkészülnie. Sokan ugyanis azt hiszik, hogy ez a művészet, holott nem. Wim Wenders Berlin fölött az ég című filmje a művészet. Brad Silberling filmje viszont csak gyenge, kiszínezett, megcukrozott, könnyen fogyaszthatóvá tett vásári másolat. Giccs, ha úgy tetszik, de a legrosszabb fajtából. Nicolas Cage pedig nem Bruno Ganz.

A legendás videoklipjeiről és fantáziadús mesefilmjeiről elhíresült Michael Gondry kifejezetten jól sikerült Tajtékos napok-adaptációja (Duna, 21.50) sikerrel idézi fel (és meg) Boris Vian sorait. Az persze, tiszta sor, hogy ha valaki, akkor ma talán Gondry (és esetleg Wes Anderson, bár az ő világa azért más…) az, aki adekvát módon képes hozzányúlni egy olyan, szürreális képekben, vad képzettársításokban, a jazz lüktető ritmusában és ezzel együtt megkapó romantikában úszó, valódi irodalmi szöveghez, mint amilyen Viané. (Bővebben)

Gárdos Péter 2009-es Tréfája (m5, 22.00) természetesen nem tréfa. Kosztolányi novellá(k)ból készült a film, és azt a konzervatív-liberális szembenállást vizsgálja egy bentlakásos fiúiskolában játszódó történetben, amely ma is éppen eléggé aktuális, s mint látni fogjuk, az is volt mindig. Hiába, nem könnyű egyszerre előre és hátrafelé haladni… (Bővebben)

Egyetlen ajánlóból sem maradhat ki A sebhelyesarcú (Viasat6, 22.00), a kitűnőbbnél is kitűnőbb Al Pacino kokós orrával, a szintén igen kitűnő Brian de Palma mértékadó rendezésében.

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.