Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök

Az angol – belga meccs nem hangzik rosszul, a kérdés itt azonban az, hogy mennyire érdekli őket a csoportelsőség (mindkét csapatnak 6 pontja van)? Sanszos, hogy egy dögunalmas 0 : 0 arányban. Ennek fényében a szimultán futó másik csoportmeccs (a Panama – Tunézia “kiesési rangadó”, mindkét csapatnak 0 pontja van) is érdektelen. Meg amúgy is. Valamilyen, általam nem ismert okból, több csatornán is távol-keleti kaszabolós filmek mennek alternatívaképpen. A távol-keleti kaszabolós filmek kedvelői nem néznek meccset? Ezt feltételezik a műsorszerkesztők? Nem tudom. Ajánlanám ezek közül ma A harcos útja (AMC, 20.05) című dél-koreai mozit, melynek azonban a valódi bushido-hoz, azaz szamuráj erkölcsi kódexhez nincs sok köze. Egy őrült műfaji kavalkád ez, vérbő, B-kategóriás komédia, vaskos és konkrét spagetti-western környezetben, nyomokban Quentin Tarantinót idézve. (Bővebben)

Három dolgot fontos leszögezni A segítség (HBO, 20.00) című filmről: 1.: Nincs még 50 éve, hogy a világ deklaráltan (és gyakorlatilag valóságban is) legszabadabb államában meggyilkolták Martin Luther King tiszteletest, aki igazából semmi mást nem csinált, mint felemelte a szavát az afro-amerikaiak hátrányos megkülönböztetése ellen, ergo ötven éve még az USA társadalma (illetve, annak egy földrajzilag és kulturálisan pontosan körülhatárolható szegmense) nyíltan rasszista volt. 2: A film amerikai-indiai-Arab Emirátusok-béli koprodukcióban készült, és férfi szereplő legfeljebb a háttérben, nagyjából dísznövény funkcióban tűnik csak fel. 3Oprah Winfrey, afro-amerikai tévés-személyiség az egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb amerikai nő, polgárjogi harcos, és bőkezűen adakozó, humanitárius aktivista. +1Barack Obama, az USA első afro-amerikai származású elnöke. E 3+1 tényező együttes jelenléte volt szükséges ahhoz, hogy egyáltalán létrejöhessen ez a túláradó érzelmekkel operáló, és azokra ható film mainstream, színes és szélesvásznú kivitelben, azt a kínos esetekben előszeretettel kettős mércéző Hollywood befogadja és végeredményképpen egy legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar is leessen 2012-ben Octavia Spencernek (a képen középen, Emma Stone és a címszerepet alakító Viola Davis társaságában), ha magának, a filmnek nem is. (Bővebben)

Minden idők egyik első road-movieja, egyben Kovács László remek amerikai bemutatkozó munkája a Dennis Hopper rendezésében néhány dollárból, egy fél zsák fűből és egy kiló kokainból leforgatott Szelíd motorosok (Cinemax, 20.00). Nemzedékek számára alapvető kultuszfilm ez. A riffek az első képre beröffennek mindenkinek: Get your motor runnin’, Head out on the highway.

Dennis Villeneuve (pl. Felperzselt földFogságban vagy Blade Runner 2049Sicario – A bérgyilkos (Mozi+, 21.00) című filmje a mexikói határon játszódik, s bár akciójelenet is akad benne, drogkartellek is és az ellenük harcoló amerikai ügynökök is (Emily Blunt, Josh Brolin), korrupt mexikói zsaruk is, még bérgyilkos is (Benicio Del Toro), a lényeg azonban itt inkább az, ahogyan a kanadai rendező megpróbálja a nézőt belevonni egy közös elmélkedésre a történetben felvázolt szituáció kapcsán. (Bővebben)

Hibátlanok (Paramount Channel, 21.00) című moziban Robert De Niro játssza Walt Koontz-ot, az ex-biztonsági őrt. Magányosan él, büszke konzervatív nézeteire, amerikaiságára, valamint arra, hogy valaha hős volt. Meghiúsított egy bankrablást, és megmentette két társa életét. A heteroszexuális és férfias Walt nehezen viseli a szomszédban élő transzvesztiták néha valóban elképesztő viselkedését: oda-vissza repkednek a nemi irányultságot és érintkezést igen zaftosan megfogalmazott szidalmak. Egy késő éjszakai órán, miközben Walt egy bajba jutott szomszédon próbál segíteni, szélütés éri, bal oldala lebénul, beszéde érthetetlenné válik. Elkeseredésében és büszkeségében nem hajlandó kimozdulni lakásából, hogy terápiás kezelésekre járjon, megszakít szinte minden kapcsolatot a külvilággal. Úgy tűnik, remeteként éli le élete hátralévő részét, gyógytornásza azonban énekterápiát javasol neki. A sors keserű fintora: énektanárja a szemben lakó transzvesztiták vezéregyénisége, a (napokban 50-ik szülinapját sajnos már megünnepelni nem tudó) Philip Seymour Hoffman által zseniálisan alakított Rusty lesz. (Bővebben)

Akad azért Édes kis semmiség (SuperTV2, 21.00) is mára, melyben Cameron DiazChristina Applegate és Selma Blair adják azt a három féktelen szinglit, akiket ki sem lehet robbantani a legmenőbb helyekről, egészen addig, míg fel nem tűnik a színen Thomas Jane.

Szöszi, a kisvárosi cipőgyári munkáslány (Hana Brejchová) mindenáron szerelmes akar lenni, s ezért meg is tesz mindent az Egy szöszi szerelme (m5, 21.15) című Milos Forman-filmben. Sajnos, a kisváros pitiáner hősei mindannyian átcsúsznak “sűrű szövetű” rostáján, csak a távoli, fényes nagyvilág illúzióját keltő fővárosi jazzbanda zongoristája akad fenn rajta. A banda azonban továbbáll, ám Szöszi a fiú nyomában felutazik a fővárosba… Elbűvölően bájos, és mégis kissé keserű szerelmi történet ez. Klasszikus darab – június 9-én vetítették utoljára.

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.