Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek

Úgy tűnik, ma este nincs meccs a tévében. Nem is értem… Van helyette, például, Cyrano de Bergerac (Duna, 20.25). Jean-Paul Rappeneau nagyjából mindent kihozott szerintem Edmund Rostand klasszikus komédiájából, amit egy filmben, sok pénzből ki lehet hozni, úgy, hogy az azért a végeredmény ne legyen gyökeresen más, mint az eredeti irodalmi mű. Sajnos, a magyar szinkron elég pocsék, szinte csikorog az igyekezet, ám rendszerint mégis “leválik” a hang a szereplőről. De legalább a fordítás hibátlan, és Gérard Depardieu is telitalálat a címszerepre – élete egyik legjobb alakítását nyújtja.

Ennél lényegesen borzongatóbb mozi a Carrie (Prime, 21.00) című horror. Stephen King története arról szól, hogy vigyázzunk a szégyellős, nehezen barátkozó, magukba forduló csajokkal, s főleg azokkal, akikről az hírlik, hogy otthon sincs minden rendben, mert csúnyán megégethetjük magunkat… A ma esti film nem a már klasszikusnak tekinthető 1976-os film, hanem egy 2013-as remake, melyben a címszerepet Chloë Grace Moretz, míg bigott, vallásos anyukáját, akinek sok köze van ahhoz, hogy Carrie olyan lett, amilyen, Julianne Moore alakítja.

Mona Lisa mosolya (Filmcafe, 21.00) tulajdonképpen a Holt költők társaságának leányiskolai megfelelője. Robin Williams renitens irodalomtanára helyett azonban itt Julia Roberts renitens művészettörténet-tanára áll a középpontban. Feladata mindössze annyi lenne, hogy a hallgatókat felkészítse a tökéletes feleség szerepére. 1953 Amerikájában ez a megfelelő sminkelésen, divattanácsokon, és a szokásos háztartás-vezetési ismereteken nemigen terjedt túl, egy feleség ne gondolkodjon és főleg ne érdekeljék olyan bűnös dolgok, mint a művészi szabadság, önkifejezés, stb., ami viszont épp a Julia által alakított tanár szívügye. Szerethető film – de sokat megy mostanában.

Újra betekintést nyerhetünk Benjamin Button különös életébe (Viasat3, 21.00) is. A címbéli pasas egy tök átlagos, középszerű ürge, pont olyan, mint amilyenek mi is vagyunk. Ami érdekessé teheti mégis a címszereplőt, az az, hogy történetét a thriller műfajának megújítója, David Fincher rendezte, aki ezúttal F.Scott Fitzgeraldhoz, a nagy amerikai íróhoz nyúl vissza (aki Benjamin Button életét eredetileg megírta). Rengeteg jelölés a filmnek, benne rengeteg sztár, rengeteg idő és rengeteg, rengeteg szentimentalizmus. (Bővebben)

Emir Kusturica egy korai filmje a ma este egyik legjobbja: A papa szolgálati útra ment (Duna, 22.46), vagyis Tito börtönében csücsül, mert a volt szeretője feljelentette, aztán bőrkabátosok, fekete autó, ahogyan azt mi is tudjuk jól. Remek film, mintegy bizonyságul arra, hogy még a laza “jugó” diktatúra is csak diktatúra volt, annak minden rohadtságával. (A képen jelenet a filmből.)

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.