Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök

Meccs helyett, ha nincs jobb dolgunk, jó filmeket nézzünk. A gumiarcú Jim Carrey-t például elsősorban az igényesebb nézők gyomrát próbáló, vicces(nek szánt) filmekből ismerjük, “komoly” szerepben viszonylag ritkán láthattuk (bár azért például a nemrégiben elhunyt Milos Forman Ember a Holdon című filmjét melegen ajánlanám, ha leadná valamelyik tévé…). Ma este egy vérbeli thrillerben tűnik fel a fazon. A 23-as számban (AMC, 20.00) Carrey egy fiatalembert alakít, aki a film címéül szolgáló krimit olvasva arra döbben rá, hogy a történet róla szól. A dolgok azonban még ennél is aggasztóbbak, ugyanis a könyv rá nézve elég szomorú végkifejlettel bír… Joel Schumacher otthon van a thriller műfajában, így ezt a történetet is pontosan abszolválja.

Igen provokatív hangot üt meg az Amikor a farok csóválja… (Duna, 20.55) című mozi, amiről két dolgot kell megemlíteni: az egyik az, hogy véletlenül épp abban az évben (1997-ben) mutatták be, amikor Clinton elnök slicce (és egyéb tartozéka) egy bizonyos Monika Lewinsky keze ügyében volt, e film szintén véletlenül egy hasonló akcióval foglalkozik, a másik pedig az, hogy Robert De Niro mellett Dustin Hoffman (lásd a képen), valamint Anne Heche, Denis Leary, William H. Macy és Woody Harrelson játszik ebben az izmos és karcos politikai szatírában.

Farok csóválja a kutyát, pontosabban a hóhért akasztják A Cate McCall-per (Filmcafe, 21.00) című bírósági drámában is, melynek érdekessége (ennek megfelelően) a sajátos dramaturgiája. Kate Beckinsale játssza a történetben a hajdani, nagymenő ügyvédet, aki mára alkoholizmusa (stb.) okán elveszítette karrierjét, gyermekét (stb.). A címbeli per a gyermekéért folyik, tétje emellett Cate McCall élete is. Rövid, de velős film ez, ha odafigyelünk rá.

Ryan közlegény is megmentésre kerül a Ryan közlegény megmentése (Mozi+, 21.00) című, nagy lélegzetű és igen látványos háborús eposzban, Spielberg Pista bácsi egyik Oscar-hegyekkel jutalmazott filmje által.

Talán Gárdos Péter dolgozta fel hasonlóképpen az ’56-os forradalom témáját okos filmjében, a Szamárköhögésben, mint ahogyan a cseh Jan Hřebejk nyúl 1968 augusztusának a csehek számára sorsfordítónak bizonyuló, számunkra viszont szégyenletesnek nevezhető napjaihoz Kuckók (m5, 21.15) című, annak idején igen sikeres (1 millió néző a 10 milliós Csehországban) szatírájában. Hasonlóan groteszk, szatirikus a megközelítési mód, hasonlóan egy markánsan körülhatárolható, viszonylag szűk térben, kevés szereplővel. A történet egy kétemeletes prágai villában játszódik, melynek lakói – két család –  a cseh társadalmat képezi le. Kraus (Jiří Kodet), volt második világháborús ellenálló, a konzervatív cseh polgárságot képviseli, s mint ilyen, harcos antikommunista, ebbéli véleményének rendszeresen hangot is ad. Sebek (Miroslav Donutil) vele szemben a szocialista Csehszlovákia hadseregének tisztje, meggyőződéses kommunista. (Bővebben)

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.