Mit nézzünk ma este a tévében? – Vasárnap

Nincs foci, rossz az idő, van film a tévében. Ilyen is, olyan is. Végy például egy rész 2001. Űrodisszeiát, egy részt a Bibliából, legyen az Mózes 1. könyve, vagy Ádám és Éva sztorija, egy részt a Robinson Crusoe-ból, valamint egy részt bármelyik túlélős-világmegmentős akcióthrillerből. Keverd jól össze mindezt a részeg pasik kedvenc szórakozásával, hogy mit csinálnál Jennifer Lawrence-el, ha együtt szenvednétek hajótörést – de nehogy felrázd, mert már kész is az Utazók (Cinemax, 20.00). Komolyra fordítva a szót, lehetne ebből egy szép romantikus dráma, melyet a fantasztikus környezet tesz még izgalmasabbá, amit a benne rejlő etikai (rendelkezhetünk-e más ember életével, saját túlélésünk, illetve annak megkönnyebbítése szempontjából?) problematika tenne valóban méllyé, azonban a felmerülő asszociációs halmaz, valamint a végkifejlet lebékategorizálódása kissé agyoncsapja az egészet. Lehetne ez a film ennél sokkal bátrabb, sokkal apokaliptikusabb, de akár sokkal szentimentálisabb is… Vannak azért jó pillanatai és értékes percei is ennek a mozinak, de végeredmény mégis csak közepes.

Nézhetjük azonban Kate Winsletet is a Bernard Schlink regényéből készült A felolvasóban (Film Mánia, 21.00). Komoly darab ez, sokszor láthattuk már, olvashattuk is; remélem más is, viszont érdemes lehet repetázni is belőle. Kate például nem véletlenül kapta meg az itt nyújtott alakítására az Oscart, a BAFTÁt, az Európa Filmakadémia-díjat, valamint a Golden Globe legjobb női mellékszereplőért járó fityfenéjét. (Bővebben)

Ridley Scott duzzadó vádlis és bicepszes Gladiátorja (Viasat3, 21.00) is nyilván a könyökünkön jön ki… Azonban letagadni sem egyszerű, hiszen ez a masszív Oscar-szivacs 5 darabot gyűjtött be a szoborból – jelentsen ez bármit is. Vértől csöpögő, de legalább jó hosszú, jó látványos film ez és az agytekervényeinket sem veszi túlzottan igénybe – ami pozitív olvasatban jelentheti azt is, hogy közérthetően szól olyan alapvetőnek tartott férfiúi erényekről, mint bajtársiasság, önfeláldozás…

Az eutanázia sok vitát kavaró témaköréhez szól hozzá a következő ajánlat: a Dr. Halál (HBO2, 21.10) Dr. Jack Kevorkian küzdelméről szól, melyet az ún. “kegyes halál” legalizálása érdekében folytatott hosszú időn keresztül. A címszerepben Al Pacino remekel, s ehhez az alkalmat, lehetőséget és a körülményeket Barry Levinson teremti meg. (Bővebben)

Remek film a Hideg nyomon (m2, 21.10) is, ha eddig netán nem láttuk volna. Ben Affleck komoly problémákat felvető sztorija masszív lábakon áll a valóság talaján, emellett egy izgalmas műfaji kísérlet is a film noir egyfajta aktualizálására, méghozzá erősen realista szemléletű, kritikai attitűddel. Messze vagyunk az álomgyártól, amit itt látunk, az Amerika nagyobbik, meglehetősen fekélyes fele. Gyermekrablás, drog, korrupció, maffia, simlis rendőrök a téma, melybe Ben keményen és egyenesen bele is száll. Ötletes profizmussal görgeti a cselekményt, mely egészen a végéig tartogat meglepő fordulatokat, miközben mindvégig erős gondolati tartalommal is párosul: komolyabb elemzést, esszét is megérne a Casey Affleck (az öcsi) által alakított, elsőre meglehetősen nyeglének tűnő magánhekus által elkövetett tettek logikájának, jogosságának, erkölcsi és etikai értelemben vett helyességének vizsgálata. Casey eszköztelenül is igen jó színészi teljesítményt nyújt, csakúgy mint a már sokszor atombiztosan bizonyított Ed Harris, illetve, tulajdonképpen mindenki más is a filmben.

Ridley Scott ma esti másik sok Oscarra jelölt története, a Mentőexpedíció (SuperTV2, 21.10) marsbeli robinzonád, Péntek, azaz itt&most marslakó nélkül – viszont Matt Damonnal. Látványos, izgalmas film, fantasztikus filmnek viszont túl tudományos. Annyira, hogy bár a cselekmény fősodra szinte mindvégig az űrben, illetve a Marson játszódik, minden teljesen reális, legalábbis a tudomány mai állása szerint. Vicces látni viszont például a budapesti MÜPÁ-t kínai űrközpontként, de a magyar stáb -merthogy a film nálunk forgott- jól dolgozott.

Robert De Niro ma este az Ébredések (m5, 21.15) című 28 éves -de ettől még igen jó- moziban tűnik fel, melyben orvosi értelemben menthetetlen katatón beteg lesz, akit egy renitens pszichiátert játszó Robin Williams gyógyít meg. Vagy mégsem. Papírzsebkendő mindenesetre legyen a kezünk ügyében elegendő mennyiségben…

Mondhatnám azt, hogy szürke ló a Julie kisasszony (Duna, 21.45), ugyanis most hallok először erről a filmről, mely az elsősorban színésznőként világhírű svéd Liv Ullmann rendezése. Ő írta is (August Strindberg nyomán) a történetet, melyben egy grófkisasszony (Jessica Chastain) kikezd apja inasával (Colin Farrell). Fojtott légkörű kamaradrámára van kilátás, mindössze három szereplővel – valamiért azonban feltűnően alacsony a film tetszési indexe. Mindegy,  én szóltam.

Az igazi martfűi rém pszichológiailag hiteles portréja Sopsits Árpád krimije, A martfűi rém (RTL Klub, 22.10), mely egyszerre áll viszonylag stabil lábakon a valóság talaján/ingoványán, de egyben a rendező talán legműfajibb filmje is. Ez utóbbi tekintetben ráadásul nemzetközi színvonalon hozza mércét, sok tekintetben meg is haladva azt. Egyszerre idézi a trendi skandináv krimik borongós, sötét, kissé misztikus, de mégis földközeli világát és a Fincher-, vagy True Detective-szerű thrillerek borzongató, brutális atmoszféráját – miközben az egész egy valóban megtörtént bűnügy a hatvanas éve Magyarországáról. Én egy időben faltam Mág Bertalan és Szamos Rudolf történeteit, azok is rendre megidéződtek bennem. Alapos, igényes munka a film, igen hatásos látványvilággal, egy-két nem túl súlyos anakronizmustól, illetve néhány nem egészen odaillő színészi teljesítménytől eltekintve (és itt most nem a remek Anger Zsoltra –a képen-, Hajduk Károlyra vagy Balsai Mónira gondolok).

Van még éjszakára A remény rabjai (TV2, 23.15) is, ami még mindig minden idők legjobb filmje, legalábbis az imdb olvasóinak lassan a 2 millióhoz közelítő (és folyamatosan növekvő számú) szavazata alapján. Frank Darabont rendezése Stephen King könyvéből készült, Morgan Freeman és Tim Robbins főszereplésével. (Bővebben)

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.