Mit nézzünk ma este a tévében? – Péntek

Ma sincs foci. Van viszont Botrány a birodalomban (Mrs. Brown) (Duna, 20.20). Jeremy Brock és John Madden életrajzi drámája a korszak-névadó Viktória királynő hosszú uralkodásának középszakaszát tárgyalja, amikor már a királynő szeretett férje halott (ezért hordta élete végéig a gyász-feketét), és visszavonult Balmoralba, hogy békében gyászoljon. Ekkor volt személyi inasa egy bizonyos Brown nevű, karakán és keresetlenül őszinte modorú férfi, akivel a királynő mély és tiszta barátságba keveredett, nem törődve az országot lázban tartó pletykákkal. Mintha egy rész lenne a Downton Abbeyból… Judi Dench (Viktória) és Billy Conolly (Brown) egyaránt remek.

Láthatjuk megint A nyughatatlant (Paramount Channel, 21.00), a legendás, illetve legendásan zűrös életet élt Johnny Cash nevű countryénekes kíméletlenül őszinte önéletrajzának igazán jól sikerült filmadaptációját, James Mangold rendezésében, Joaquin Phoenix és Reese Whiterspoon remeklésében – az utóbbi Oscart kapott érte, de az előbbi is megérdemelte volna. Érdekesség, hogy a filmben elhangzó dalokat a színészek játsszák és éneklik, playback  nélkül.

Pierce Brosnan, a Mr. Szexisen Őszülő Halánték’ 007 alakítja a ma esti csajos filmben, a Szerelem, angolosan-ban (Prime, 21.00) azt a bugyibuci egyetemi professzort, aki a tudományos munkánál többre tartja a csinos egyetemista lányok becserkészését. Az egyik áldozat (Jessica Alba) azonban egy ilyen “szeminárium” után terhes marad. A gyermek megszületik, az amúgy sem nagy jövő előtt álló szerelem azonban hamar tovaszáll. A professzorra marad a gyerek, ami eddig soha nem látott nehézségek elé állítja az eddig nem éppen felelősségtudatáról ismert férfit, szerencsére/szerencsétlenségére azonban felügyelőt kap maga mellé az anya érettebb nővére (Salma Hayek) személyében…

Szomjas György eddigi utolsó kísérlete a Rosszemberek (m5, 21.15), hogy meghonosítsa hazánkban a keleti spagetti-western a korabeli kritika által easternnek elkeresztelt öszvérműfaját. Pedig próbálkozhatott volna még, mert egyáltalán nem volt ez a film (és elődje, a Talpunk alatt fütyül a szél) olyan reménytelen eset. Betyárvilág, puszta, csikós, fokos, zsandárok, szilaj férfiak döntenek meg ihaj, de kedvükben mejjes-faros menyecskéket a durván ácsolt kocsmaasztalon…

Ingmar Bergman számomra legkedvesebb filmje az önéletrajzi ihletésű Fanny és Alexander (Duna, 22.16). Ma éjjel a 197 perces opusz első felét élvezheti végig az, akinek van szeme, agya és szíve erre e kései órán. (A képen jelenet a filmből.)

Reklámok
Kategória: Tévé | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.