Instant dohány 2. (Snabba Cash 2., 2012)

A svéd Jens Lapidus által kitalált, a maffiát is átverő, nyegle pénzügyi zseni karaktere immár letöltötte börtönbüntetését, a chilei Jorge is feltűnik két sporttáska kokainnal, a szír Mahmoud szakállt növeszt, családja végleg kitagadja és a szerb maffia felveszi őt tagjai sorába, a tolószékbe kényszerült Mrado pedig utolsó balhéjára készült az Instant dohány második részében. snabba cash 2Akik persze, nem tudják miről van szó, nem olvasták a regényt, nem látták a belőle készült filmet, le vannak picit maradva, de azért nem nagyon. A lényeg annyi, hogy egy fiatal, tehetséges srác, JW (Joel Kinnaman) nem éppen a legjobb körökből származik, viszont ambíciója határtalan. Hogy beérje menő egyetemi évfolyamtársainak színvonalát, bármire hajlandó, még a maffiát is megvezeti zseniális pénzügyi húzásaival. A svédországi szerb maffia azonban nem a humorérzékéről híres, és az események sodrában JW életét a börtön menti meg. Az események elébb említett sodrában más szereplők is megmártóznak, méghozzá nyakig, akik ismét felbukkannak, és a szerb maffia még mindig nem nevet. Itt tartunk, Jw szabadul, stb.

A film ott folytatódik, ahol abbamaradt, JW Mrado segítségével elégtételt akar venni a szerbeken, Jorge jön a kokóval, teljes a svéd alvilág multikulti zűrzavara. Az első részt túlzottan akció-krimire, ezáltal picit jellegtelenre hangoló Daniel Espinoza helyett a rendezői székbe Babak Najafi került, aki ebből a több szálon futó történetben észrevette a való világ igazságtartalmát, így e második rész már inkább tűnik egy igen izgalmas dokumentarista bűndrámának, melyhez a benne rejlő multikulti jegyek adják az egzotikum pikantériáját. A film rövidebb lett, sűrűbb, egyben erősebb és intenzívebb, mint az első rész. Jobban hat is. JW karaktere is megerősödik a börtönévek alatt, már egyáltalán nem nyálas zsúrpubi, de ugyanilyen erős a többi figura is: Jorge, Mahmoud és Mrado is. Az Instant dohány 2. egy minden pillanatában hiteles film, akár el lehetne adni a mai svéd alvilágról szóló dokumentumfilmként is, úgy, hogy közben megmarad izgalmas kriminek is. Az első részt e második részt látva picit lehúztam, így ezt akkor felhúzom. Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Instant dohány 2. (Snabba Cash 2., 2012) bejegyzéshez

  1. wim szerint:

    És a könyv milyen?

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .